Slaptos „Facebook“ gudrybės, kurias verta žinoti ©www.marcbuxton.com

Slaptos „Facebook“ gudrybės, kurias verta žinoti

Facebook Socialiniai tinklai

Daugiau nei 1 milijardas žmonių reguliariai naudojasi socialiniu tinklu „Facebook“. Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad kiekvienas jų puikiai išmano šios svetainės savybes. „Facebook“ bėgant laikui keičiasi, atsiranda naujų funkcijų, kai kurios išnyksta, keičiasi privatumo nustatymai, todėl neatsilikti nuo naujovių daugumai yra gana sudėtinga.

Parodysime jums penkias per daug neafišuojamas gudrybes, kurios padės jums neatsilikti lenktynėse su šio socialinio tinko atnaujinimais.

1. Perskaitykite savo pirmą „Facebook“ žinutę draugui

Pasiruoškite kelionei į praeitį, kuriai nereikės nesibaigiančio pelės ratuko sukimo per pokalbių juostą. Pats paprasčiausias (ir daugiausiai laiko kainuojantis) būdas pamatyti savo pirmąsias „Facebook“ žinutes draugams – atsisiųsti visus „Facebook“ duomenis – tą galite padaryti eidami į „General Settings“ meniu bei pasirinkdami pačią apatinę nuorodą. Duomenų atsisiuntimas gali trukti kelias valandas ar net dienas, nes ši funkcija kompiliuoja ne tik kiekvieną jūsų parašytą žinutę, bet ir kitus duomenis.

Bet yra ir greitesnis būdas. Įprastiniame kompiuteryje surinkite nuorodą https://m.facebook.com/messages/. Atkreipkite dėmesį – naršyklė jus nukreips į mobiliesiems įrenginiams skirtą svetainę, o nuorodos joje pateikiamos kiek kitaip – tai bus naudinga. Dabar atidarykite pokalbį su draugu. Paspauskite dešinį pelės mygtuką ties „See Older Messages“ ir atsidarykite nuorodą naujame naršyklės lange. Šiame naujame lange adreso laukelyje pamatysite nuorodą su daug skaičių. Raskite adreso dalį „&start=7“. Šiuo atveju skaitmuo „7“ rodo sunumeruotas žinutes. Jūsų žinutės yra numeruojamos sveikais skaičiais, nuo 1 didėjimo kryptimi. Kuo skaičius didesnis, tuo žinutė senesnė. Belieka atspėti, kiek žinučių esate parašęs draugui – maksimalus skaičius ir bus seniausios žinutės numeris.

Kad sužinotumėte šį skaičių, atsidarykite įprastinę „Facebook“ pilnaverčiams kompiuteriams sąsają, https://www.facebook.com/messages/ lange atsidarykite pokalbio su draugu langą

ir šiek tiek pasukite pelės ratuką „aukštyn“. Pamatysite kažką panašaus į „Load Older Messages (51583)“. Skaičius skliausteliuose – maždaug toks, kiek žinučių yra susirašinėjime tarp jūsų ir jūsų draugo. Paimkite šį skaičių ir įrašykite į adreso eilutę ankstesniame lange. Užkraukite naująjį adresą. Gali būti, kad ir šiame lange dar teks vieną-kitą kartą paspausti mygtuką „See Older Messages“…. ir pamatysite savo pirmąjį susirašinėjimą su socialinio tinklo draugu.

2. Ką daryti, kad pašnekovas nematytų, jog jo žinutę perskaitėte?

Norite kokį nors žmogų ignoruoti, bet taip, kad jis nesijaustų ignoruojamas? Tuomet tikriausiai norėtumėte padaryti, kad pašnekovas po savo žinute nematytų žymelės „Seen 15:01“ (skaičius žymi žinutės perskaitymo laiką arba datą su laiku).

Pats „Facebook“ socialinis tinklas galimybės nerodyti perskaitymo žymelės neteikia, todėl teks ieškoti pagalbos iš šalies. Ir ši pagalba, beje, skirta tik pilnaverčių kompiuterių naršyklėms. Jeigu naudojate „Chrome“, yra „Facebook Unseen App“ programėlė. O „Chat Undetected“ veikia „Chrome“, „Firefox“ ir „Internet Explorer“ naršyklėse.

Tiesa, už bet kurios iš šių programėlių naudojimą „Facebook“ jūsų nepaglostytų – socialinio tinklo naudojimo sąlygose nurodyta: „Nesiimsite nieko, kas galėtų išjungti, apkrauti ar sutrikdyti „Facebook“ veikimą ar išvaizdą“.

3. Paslėpkite paskutinio prisijungimo prie „Facebook Messenger“ laiką

Dar vienas dažnas mėgėjų akylai saugoti savo privatumą skundas: išmaniesiems įrenginiams skirtoje pokalbių per „Facebook“ programėlėje yra tokia eilutė, kurioje rašoma kažkas panašaus į „Active 1m ago“.

Deja, šiai bėdai pašalinti trečiųjų šalių programėlės nesiūlomos. Vienintelė galimybė – apskritai išnaikinti „Facebook Messenger“ iš telefono ir naudotis „Facebook“ tik per naršyklę (kompiuterio ar mobiliojo įrenginio).

4. Maksimali nuotraukų privatumo apsauga

Visų pirma pasitikrinkite – kokias jūsų „Facebook“ profilio dalis gali matyti kokie žmonės? Nueikite į savo paskyros pagrindinį puslapį ir iš jūsų paskyros viršelio nuotraukos apatiniame dešiniame kampe esančio meniu pasirinkite punktą „View As…“ bei pasirinkite – ar norite pažvelgti į savo paskyrą nepažįstamo žmogaus, ar kokio nors konkretaus draugo akimis.

Galbūt pastebėjote – jeigu „Facebook“ paieškos laukelyje įrašysite „Photos of Andrius Užkalnis“, matysite ir kai kurias nuotraukas, kurios paties gerb. A. Užkalnio (ar bet kurio kito žmogaus paskyroje) pažymėtos kaip privačios – taip yra dėl to, kad draugai, įkėlę nuotraukas, kuriose pažymėtas A. Užkalnis, jas pažymėjo kaip viešas ar matomas draugams.

Jei kas nors kitas į socialinį tinklą įkėlė jūsų nuotraukų, kurias norėtumėte paslėpti, ir padarė jas matomas visiems arba „draugų draugams“, tikėtina, kad netgi jums nepažįstami žmonės gali tas nuotraukas pamatyti. Tai kaip gi padaryti, kad jūsų ne pačios gražiausios nuotraukos nebūtų matomos ne tiems žmonėms?

Keliaukite į savo „Activity Log“ meniu punktą ( jį rasite paspaudę trikampio formos ženklą viršutinėje mėlynoje juostelėje, dešinėje pusėje). Kairėje meniu kolonoje suraskite eilutę „Photos“, o tada – „Photos of You“. Prie viršuje matomo „Shared with:“ pasirinkimų meniu pasirinkite „Public“, „Friends of Friends“ arba „Friends“ ir pamatysite, kokios jūsų nuotraukos yra matomos siauresnei ar platesnei visuomenės daliai.

O jeigu jūsų draugas įkėlė nuotrauką, kuri jums atrodo nemaloni ir ji yra matoma visiems arba draugų draugams, vienintelė jūsų turima galimybė – kreiptis į draugą ir paprašyti pakeisti tos nuotraukos privatumo nuostatas. Jeigu reikalai labai blogi, galite netgi paprašyti, kad nuotrauką matyti galėtų tik paskyros, per kurią ji įkelta, savininkas. Kitas, kiek mažiau patikimas variantas – nuo svetimos nuotraukos pašalinti pažymėjimą, kad nuotraukoje esate ir jūs. Automatizuotoje paieškoje tokios nuotraukos nerodys, tačiau peržiūrint „rankiniu būdu“ kiti žmonės jus vis vien matys.

5. Pamatykite paslėptas žinutes

Asmeninės žinutės iš žmonių, kurie nėra jūsų „Facebook“ draugai, jūsų gautų žinučių dėžutėje („Inbox“) nėra rodomos. Jos yra kitoje dėžutėje, kur kraunamos ir visos reklaminės šiukšlės. Todėl, jeigu norite sužinoti, ar nepraleidote kokios svarbios žinutės iš žmogaus, kuris nėra jūsų draugas, spustelėkite kairėje meniu kolonoje esančią nuorodą „Messages“, o atsivėrusiame lange – paspauskite „Other (99+)“.

Facebook Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.